Menu Close

Aktivna zaštita rudarskog nasljeđa u Labinu i Litiji

Mine Tour stvara prekograničnu vezu između dva grada, koja udružuje zajednička rudarska prošlost. Tako Labin kao i Litija imaju rudarske spomenike, koje je načelo vrijeme. Rudarstvo je kao najznačajnija gospodarska grana u povijesti Labina i Litije odigralo ključnu ulogu u sveukupnom razvoju i definiciji identiteta grada. Projekt Mine Tour omogućit će sanaciju i obnovu čelične konstrukcije kulturnog spomenika Šoht u Labinu i revitalizaciju spomenika prirode Sitarjevec u Litiji.

Šoht, visoki čelični toranj, je počeo djelovati 1940. godine, kada je počela proizvodnja u Jami Labin. Nakon zatvaranja Jame Labin veći dio pogona na Pijacalu bio je prepušten devastaciji. U novoj Hrvatskoj državi procesom privatizacije ova su zdanja dospjela u privatne ruke, pa su razni poduzetnici dali tim objektima novu funkciju. Manji dio objekata zadržao je proizvodni karakter, dok je većina pretvorena u raznovrsne trgovine. Danas je Šoht većim dijelom zahrđao, pa iziskuje hitnu sanaciju i obnovu. Sanacija Šohta će omogućiti revitalizaciju područja Pijacala, koji će time postati novo središte za izvođenje kulturno-umjetničkih događanja i drugih aktivnosti te će njima obogatiti turističku ponudu grada Labina.

2016. i 2017. godine je već napravljena analiza postojećeg stanja konstrukcije Šohta i konzervatorski elaborat. U okviru projekta će za obnovu Šohta biti potrebno zamijeniti osnovnu nosivu konstrukciju, zamijeniti sva metalna gazišta i postojeću galeriju oko tornja. Provest će se također antikorozijska zaštita cijelog tornja.

Šoht Labin

Litijski rudnik Sitarjevec pripada najvećim rudnim nalazištima u Sloveniji, a Litija je vjerojatno najstariji slovenski rudarski grad. Arheološko nalazište na vrhu Sitarjevca pokazuje, da su u Litiji rudarili već u vrijeme Kelta a posredno je dokazan i rad litijskog rudnika u rimsko doba. Rudarstvo je no ovom području doživjelo mnoge uspone i padove, što je uglavnom zbog potražnje i cijene na tržištu za pojedinačnu rudu. Zbog skromnih zaliha rude, zastarjele tehnologije i silikatnih bolesti rudara, rudnik je zatvoren 1965. Godine. Od  2016. godine za svrhe turističkog razgledavanja otvoren je ulazni plato za izvozni rov rudnika. Projektom Mine Tour obnovit će se dio rudnika i omogućit razgledavanje unutrašnjosti polimineralnog rudnika i napuštenih rovova u kojima se nalaze jedinstvene strukture stalagmita i stalaktita od željeza i mangana.

Rov u Rudniku Sitarjevec

Projekt rekonstrukcije rudnika Sitarjevec, zajedno s obnovljenim trgom Pijacal sa Šohtom, bit će tako uključen u plan održivog prekograničnog turističkog proizvoda MINE TOUR. Obnova spomenika prirode u rudniku Sitarjevec i rudarsko-industrijskog kompleksa Šoht – Labin novi je primjer valorizacije kulturne i prirodne baštine. Ovim projektom uspostavit će se mreža između dva rudnika, dok će se u oba područja ojačati kompetencije turizma rudarskog nasljeđa.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp