Menu Close

Labinski Šoht ponovno spaja stanovnike Labina

Labin je grad snažno obilježen rudarstvom i povezanim aktivnostima. Rudarstvo je dalo veliki doprinos razvoju gospodarstva, osnivanju tvrtki, izgradnji infrastrukture i pokretanju turizma u Labinu. Tijekom rada rudnika u Labinu gotovo nije bilo obitelji koja nije imala barem jednog člana zaposlenog u rudniku.

Šoht, visoki čelični toranj koji je tijekom godina postao simbol Labina i njegovih stanovnika, počeo je djelovati 1940. godine, kada je počela proizvodnja u Jami Labin. Šoht ima na vrhu dva vrlo velika kotača, koji su se sinkronizirano kretali, jedan naprijed, a drugi unatrag, i tako dizali odnosno spuštali klijetke dizala. Klijetke, s po tri razine, prevozile su rudare (po 16 u svakoj razini), pune ili prazne vagonete i razni drugi materijal. Završetkom rudarskih aktivnosti u Labinu, Šoht je zaustavio svoje kotače te je započelo dugo razdoblje propadanja naj prepoznatljivog simbola Labina.

Konstrukcija je tijekom godina jako zahrđala i trebao joj je temeljit remont. Uz odobrenje projekta Mine Tour, Grad Labin dobio je sredstva s kojima je izvršena obnova. Na proslavi 99. obljetnice Labinske Republike, koja svake godine u Labinu obilježava ustanak istarskih rudara protiv fašističkog režima, labinski je gradonačelnik Valter Glavičić pomno odabranim riječima opisao što obnovljeni Šoht znači za Labin i njegove ljude:

»Ponosimo se rudarskom tradicijom i idealima ugrađenim u temelje rudarskog Labina. Svjesni odgovornosti za sve što smo naslijedili, dužni smo širiti nove građanske i europske vrednote i prenositi ih na naše mlade. /…/ Zato, kada pogledate šoht, rudarski simbol ovoga rudarskog Grada i ljudi, a svjedočimo, ne samo njegovoj obnovi, zdravim i čvrstim nogama, nego i trenutku u kojem današnja generacija Labinštine, simbolično šalje poruku da poštuje svoju prošlost, njena dostignuća i da se uzdaje i na toj zastari gradi budućnost. /…/ Dobili smo šoht, moćan i uređen, i zato mislim da bi svaki dan morali dignuti glavu i pogledati ga, da nas podsjeti na hrabrost i srčanost koju su imali naši kovari /…/.«

Danas je Šoht jedan od najljepših spomenika bogate rudarske prošlosti labinskog područja, a uskoro će imati ne samo povijesnu, već i turističku vrijednost. U sklopu projekta Mine Tour stvorit će se novi prekogranični turistički proizvod koji će povezati Labin (Hrvatska) i Litiju (Slovenija). U Labinu će središnju ulogu novog proizvoda odigrati obnovljeni Šoht.

Još prije nego što se na tržište izbaci novi turistički proizvod i svečano otvori obnovljeni Šoht, on već ujedinjuje stanovnike Labina. U ožujku, kada se u Labinu svake godine obilježavaju Dani Labinske republike, u sjeni labinskog velikana održalo se druženje građana uz kovarsku marendu. Prvi put nakon obnove, Šoht je ponovno ujedinio stanovnike Labina, slično kao i prije.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp