Menu Close

Rudnik Sitarjevec – raskoš boja

Podzemlje rudnika Sitarjevec definitivno se može reći da se mijenja u dnevni boravak grada Litije, posljednje dvije godine također uz pomoć projekta MINE TOUR, financiranog iz programa INTERREG SI-HR 2014-2020. Grad Litija stoga poziva posjetitelje da se prošetaju, druže, sjede ili se prepuste odabranom kulinarskom maženju u ovoj izuzetnoj podzemnoj arhitekturi koju su dizajnirale mnoge generacije ljudskih ruku.

Povučeni u tišinu podzemlja, s divljenjem i radoznalošću čitat ćemo „kamene knjige“ stare 300 milijuna godina, zapise u stijenama koji nas vraćaju u vrijeme napredne šume močvara divovskih paprati i vretenca. Posudit ćemo neobično obojene i teške knjige s polica za knjige, ovaj put će nas zanimati stvaranje mineralnog bogatstva podzemlja Sitarjevca, s izuzetnom raznolikošću kristala i minerala koji ponekad ukrašavaju rudničke prostore kao obojene tapete ili mekane tepihe (slika 1). Iako na policama s knjigama nema zbirki poezije, na svakom koraku nas prati duh velikog njemačkog pjesnika, filozofa i ljubitelja minerala, J.W. von Goethe, jer je u narančasto-žutoj do tamno smeđoj nijansi boje ukrasa rudnika najčešći mineral goetit, odnosno željezni baršun, nazvan po pjesniku Goetheu. Goethit je željezni hidroksi oksid u svom sastavu i eliminira se oksidacijom minerala željeza koji su uglavnom prisutni u rudniku Sitarjevec u obliku hematitske kape na vrhu ležišta rude (slika 2). Prodiranje meteorske vode kroz hematitsku kapu, obogaćivanje vode ionima željeza, oksidacijski procesi u rudničkim tunelima i intenzivna biomineralizacija doprinose činjenici da je rudnik Sitarjevec izuzetno šaren. Posjetitelji mogu doživjeti raznolikost žuto-narančaste, crvenkaste i smeđe nijanse kao kupke u boji, što će imati pozitivan učinak na njihovo dobro stanje. Inače, nigdje ne nalazimo da su Goethe i F. Shiller, također njemački pjesnik, dramatičar, povjesničar i filozof, ikad posjetili rudnik Sitarjevec i iskusili njegovu obojenost, ali oni su bili pioniri u području psihologije boja o dobrobiti koja je proizvela takozvani „Cvijet temperamenta“ (slika 3). Teoretska polazišta koja su postavila otvorila su vrata daljnjim istraživanjima psihologije boje i ljudskog raspoloženja, također u pogledu razvoja kromoterapije kao alternativnog liječenja za ljude zapadnog svijeta.

Knjiga o bojama u rudniku Sitarjevec još nije napisana, ali sadržaj će zasigurno biti zbirka osjećaja posjetitelja rudnika, kao i umjetničkih i prirodoznanstvenih nalaza. Rudnik Sitarjevec bogat je izvor prirodnih pigmenata, oker, vermiliona / cinobara, barita, hematita, pigmenata, koji su osnova za pripremu boja ili glazura za keramiku, s velikom ekspresivnom snagom, s velikom vrijednošću poruke baština, od prirodne okra kao prve pigmenta koji se koristi za pećinske slike, do izuzetno vrijednog vermiliona crvenog pigmenta. Posljednje, ali ne najmanje bitno, tu je i barit bijelog pigmenta, koji je osnova za pripremu bijele boje, boje u kojoj su skrivene sve boje.

Uzorak u boji “tapeta” na zidovima rudnika Sitarjevec. Foto: Mateja Golež
Slika 2: Goethit, rudnik Sitarjevec (privatna zbirka Davorina Preisingera). Foto: Mojca Mušič
Slika 3: Roža temperamentov. Vir: uxplanet.org

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp