Menu Close

U istočnom dijelu Istre, na udaljenosti od svega tri kilometra od mora, smjestio se srednjovjekovni gradić Labin. To je gradić bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te jedinstvenog spoja prirodnih ljepota za aktivni odmor uz veličanstvene gastronomske simfonije koje pružaju brojni lokalni restorani i konobe. Grad je podijeljen u dva dijela: na stari i novi dio. Stari dio grada smješten je na brežuljku koji se nalazi na 320 m nadmorske visine i vrlo je živopisnog izgleda. Novi dio, koji se nalazi podno brežuljka, zanimljive je arhitekture nastale kao odraz višestoljetnog rudarenja. Vrata Sv. Flora predstavljaju ulaz u Stari grad i u inspirativnu priču grada, njegovu povijesnu i kulturnu tradiciju. Prožeta prošlošću, a gledajući u budućnost, labinska tradicija diše cijelu godinu kroz živopisne galerije, ateljee, tradicijske obrte, male obiteljske hotele, restorane i enoteke.

Povijest rudarske baštine

Stanovništvo u južnom dijelu Labinštine rudarstvom se počinje baviti prije gotovo 400 godina. Od tada se rudarstvo u tim krajevima sve više razvijalo. Zapošljavali su se ljudi iz Labina i okolice ali i iz cijele Istre. Labinsko rudarstvo dostiže svoj vrhunac nakon Prvog svjetskog rata, kada labinski rudnici slove kao najmoderniji u Europi, zapošljavajući više od 10 000 radnika. Rekordna proizvodnja dostignuta je 1942. godine s 1 158 000 tona ugljena. Nakon Drugog svjetskog rata istarski ugljenokopi odigrali su vrlo važnu ulogu u poslijeratnoj obnovi. Međutim, velike zalihe ugljena izazvale su pad proizvodnje ugljena te se 1970-ih godina počinje odvijati postupno zatvaranje rudnika. Većina rudnika zatvorena je 1980- ih godina, ponajviše zbog nerentabilnosti dok rudarsku proizvodnju nastavlja novo poduzeće Istarski ugljenokopi Tupljak. Nažalost, 1999. godine i oni zatvaraju jamu čime je ujedno zatvoren i posljednji ugljenokop u Hrvatskoj.

Virtualna izložba rudarstva u Labinu

divider
divider

ITINERER LABIN

Polazna točka (lokacija)

LABIN

Program (itinerar)

 

 

 

 

Trajanje vođene ture s vodičem rudarom: od 45 minuta do 1 sata, dužina ture 2 km

1. dan Labin

Interpretator – rudar dočekuje skupinu (do 20-25 ljudi) kod Spomenika rudaru borcu i vodi ih po ključnim točkama grada dok prepričava priče i prikazuje povijest i arhitekturu koju grad nudi. Upoznaje ih sa poznatim ličnostima iz povijesti koje su bile povezane s rudnikom, zaštitnicom rudara Sv. Barbarom (također u rudniku Sitarjevec). Također predstavlja priču o patuljku Macmaliću (zločestom patuljku). Pripovijedanje po točkama:

·       Spomenik Rudaru borcu

·       Trg Labinskih rudara

·       Izložba plakata Atrium

·       Crkva Sv. Franje

·       Gradska knjižnica

·       Veliko kupatilo, Lamparna

·       Šoht

·       Vilete

·       Narodni muzej Labin

 

Kao svojevrsni muzej na otvorenom koji dočarava kako je izgledao pravi rudarski grad, s istim zgradama, mudro osmišljenim uličnim sustavom i rasporedom gradskih objekata. Slijedi ručak u jednom od lokalnih restorana koji nude tipičnu labinsku hranu u ugodnom ambijentu koji podsjeća na rudarska vremena.

  1. Kavana restoran Velo Kafe
  2. Pizzeria Napoli
  3. Caffe Bar Karbon
  4. Pizzeria Pineta

Grupa upoznaje autohtone suvenire koji pričaju priču o kulturi i običajima Labinštine.

·       Suvernirnica Merania

·       Galerija Alvona

Noćenje u hotelu Villa Antete ili kod drugih pružatelja usluga i odlazak idućeg dana u Sloveniju.

 

Vjerujemo da ćete s našim programom aktivno iskusiti prekogranično iskustvo MINETOUR (SLO / HR) i sa sobom ponijeti jedinstveni suvenir – npr. mineral iz Sitarjevca i ugljen iz Šohta.

 

Program je odabran na natječaju za lokalne pružatelje, kao dio poziva lokalnim pružateljima usluga da predstave konceptualni sadržaj i usluge turističkog proizvoda za općine Litija i Labin.

Opcije dodatnih doživljaja

Ø  Krvova placa

 

Ostalo:

Ø  Rabac

https://www.rabac-labin.com/en/2-rabac

Sentonina staza

https://www.rabac-labin.com/hr/165-sentonina-staza-labin-rabac

Ø  Rudarsko naselje Raša

Kovarska kuća “ARSIA”

https://tz-rasa.hr/kovarska-kuca-arsia/      

Ø  Kršan

https://www.istria-krsan.com/

Ø  Park skulptura Dubrova

https://parkdubrova.eu/

Ø  Gdje jesti

         https://www.istra.hr/hr/gourmet/gdje-jesti?cluster_id=5

 

divider

3D video rudnika Labin

divider

Preuzmi vodić MINE TOUR

divider

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp