Menu Close

KULTURNO-UMJETNIČKA MANIFESTACIJA RUDNICI KULTURE

Kulturno-umjetnička manifestacija u sklopu projekta MINE TOUR koji se financira iz programa suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska, obuhvaća izložbu radova 9 suvremenih umjetnika s područja bivše Jugoslavije na temu industrije i rudarstva te projekcije povijesnih dokumentarnih filmova o rudarenju na području Hrvatske i Slovenije, posebice onih koji su povezani s Labinom i Litijom. Izložba će biti postavljena po mjesec dana u ožujku i travnju na obje lokacije, u Labinu i Litiji.

U Labinu izložba će se održati povodom 100. obljetnice Labinske republike. Labin Art Express XXI, od 5. ožujka do 8. travnja 2021., u atriju Zajednice talijana Giuseppina Martinuzzi, u starom gradu Labinu, organizira izložbu “Rudnici kulture”. Poslije toga izložba se seli u Litiju (Slovenija).

Cilj izložbe je osvješćivanje javnosti i posjetitelja o rudarskoj i kulturnoj baštini na programskom području projekta. Putujuća izložba  „Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije“ pokrenuta je 2014. kada je realizirano prvih 7 izložbi (Trbovlje, Idrija, Boljevac, Aleksinac, Mojkovac, Banovići, Prijedor) Sa svakom novom zemljom u kojoj izložba gostuje povećava se i broj autora koji sudjeluju u njoj. Radi se umjetnicima i radovima po izboru selektora i kustosa Branka Franceschija (HR):

Autopsia (RS): Čelična knjiga (metalni objekt), Želimir Žilnik (RS): Stara škola kapitalizma (dokumentarni film), Metal Guru (HR): Spomenik Heroju 21. stoljeća (doku-video performansa), Damir Šolman (HR): Starcity (3D video animacija & crteži), Laibach (SI): Instrumentalnost državne mašine (triptih), Mladen Miljanović (BA): Cosa nostra/Naša stvar (doku-video performansa), Irena Lagator Pejović (ME): Funkcija jednažbe (instalacija),

a na samom kraju turneje izložbi se priključuje i Vladimir Knežević (BiH) sa skulpturom Kralj i Kraljica. Tijekom turneje 2015. u izložbu je uvršten makedonski umjetnik Nikola Pijanmanov (ME) sa slikom Zakovani prozori, 2016. kosovski umjetnik Alban Muja s instalacijom HOTel, 2017. albanski umjetnik Helidon Gjergji s foto-instalacijom Minefields, dok je doku-video Spomenik Heroju 21. Stoljeća Metal Gurua zamijenjen s njihovim video radom HERO XXI – Underground City, te konačno 2018. izložba je dopunjena s radom rumunjskog umjetnika Dan Perjovschi – tiskanom novinom The Rijeka & Istria Report.

Postav izložbi potpisuje Damir Stojnić, Umjetnički voditelj L.A.E. XXI.

Čelična knjiga – Autopsija (RS), Foto: arhiv LAE XXI

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp