Menu Close

Turistički proizvod MINE TOUR čeka vaš posjet!

Projektom MINE TOUR koji promiče revitalizaciju, očuvanje i promociju dva rudarska spomenika kulturne i prirodne baštine iz Labina (Hrvatska) i Litije (Slovenija), postigli smo svoj cilj. Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada i aktivne nadogradnje sadržaja, osmislili smo turistički proizvod MINE TOUR koji nudi jedinstveno iskustvo u podzemnom svijetu rudnika Sitarjevec i bogatoj kulturnoj, arhitekturnoj i industrijskoj baštini Labina sa Šohtom u prvom planu.

Dizajnirali smo dva itinerara: itinerar u Labinu uključuje obilazak nadzemnih dijelova rudarske infrastrukture, a itinerar u Litiji obilazak podzemnog dijela rudnika, s prikazom prirodne baštine. Na obje destinacije uvrstili smo inovativni sadržaj u turistički proizvod koji primjereno nadopunjuje rudarsko nasljeđe.

Ponosni smo što predstavljamo program cjelovitog turističkog proizvoda MINA TOUR:

LITIJA

 • Doživite vođeni obilazak rudnika Sitarjevec, poslušajte rudarske anegdote, upoznajte se s procesima stvaranja stijena i pogledajte izložbene eksponate stijena, paleokoliš s rekonstrukcijom životinjskih i biljnih vrsta, rudarski alat i opremu, izložbu nakita od poludragog kamena hematita s jaspisom, tekstila obojenog pigmentom iz rudnika Sitarjevec i izložbe lampica – krijesnica.
 • Upoznajte jedinstveno podzemlje rudnika Sitarjevec ulaskom u dvoranu s bogatim i raznolikim limonitnim stalaktitnim strukturama.
 • Pogledajte srebrni novac iz Litije i upoznajte t.i. Pčelarska tužba, prva ekološka parnica u slovenskoj povijesti, koja je snažno utjecala na život stanovnika Litije.
 • Iskusite domaću kuhinju i odaberite između tri tematska menija koja odražavaju rudarsko nasljeđe i tradiciju naših mjesta. Za vas ih pripremaju lokalni ugostitelji: Kavarna in okrepčevalnica Pri mostu, Gostišče Kimovec i Okrepčevalnica Kuhla.
 • U Gradskom muzeju Litija upoznajte život rudara i njegov rad u rudniku, pogledajte rudarsku odjeću, kacige i rudarski pribor te odaberite jedno od mnogih atraktivnih mjesta u Litiji i okolici koja su predstavljena u prezentaciji multimedijska soba.
 • Isprobajte se u zanatskoj radionici u domaćinstvu Pr ‘Škunder i stvarajte u prirodnim bojama iz rudnika Sitarjevec.

LABIN

 • Posjetite Podlabin, svojevrsni muzej na otvorenom koji prikazuje izgled pravog rudarskog grada s istim, pomno isplaniranim zgradama, posebnim rasporedom gradskih zgrada i sustavom ulica.
 • Poslušajte hrabra srca bivših rudara kod Spomenika rudaru borcu, koji je spomen-prostor i izražava poštovanje prema poginulim rudarima, odnosno onima čiji je život obilježila borba za radnička prava.
 • Posjetite Trg labinskih rudara (Kula, kuća Ceva, crkva sv. Franje i zvonik) rudarsko-industrijski kompleks Pijacal s rudarskim tornjem Šoht te naselje Vilete.
 • Šetnjom kroz različite lokacije u gradu vodič će predstaviti povijesnu pozadinu i ličnosti koje su značajno oblikovale industrijsko i rudarsko nasljeđe područja.
 • Pogledajte Izložbu o rudarskoj baštini, na platformi ispred Gradske knjižnice Labin i upoznajte rudarsku baštinu grada gledajući deset interpretacijskih plakata posvećenih Labinskoj republici te banner na Velikom kupatilu na kojem je prikazana kronologija događaja vezanih uz revitalizaciju i valorizaciju rudarske baštine na području Grada Labina.
 • Posjetite Gradsku knjižnicu Labin koja je otvorena u prostorijama bivše uprave rudnika i koja i dalje predstavlja središnje mjesto rudarske baštine i naznačuje uspješan primjer prenamjene rudarske baštine.
 • Zaustavite se na Trgu Krvova placa na Vinežu, gdje su se rudari u prošlosti okupljali kako bi prosvjedovali protiv fašističkog nasilja.
 • U prostorijama Narodnog muzeja Labin, koji se naziva i interpretacijskim centrom rudarstva, pogledajte rudarske eksponate i repliku rudnika.
 • Doživite tipičnu labinsku kuhinju koja odražava rudarsku tradiciju u ugodnom ambijentu jednog od labinskih restorana (Cafe Velo Cafe, Pizzeria Napoli, Caffe Bar Karbon, Pizzeria Pineta, Suvenirnica Merania, Galerija Alvona), a u Suvenirnici Merania i Galeriji Alvona izaberite svoj rudarski suvenir za ponijeti kući kao uspomenu na rudarski Labin.

Posjetite MINE TOUR i upoznajte pomalo zaboravljeno rudarsko nasljeđe obje destinacije tijekom godina koje je s proizvodom zasjalo u potpuno novom, modernom i inovativnom ruhu. Ne vjeruješ ni riječi? Uvjerite se i sami, već se radujemo vašem dolasku!

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp