Menu Close

DIORAMA U RUDNIKU SITARJEVEC

Diorama_Matej Povše

Napušteni rudnički tuneli rudnika Sitarjevec uskoro će zaživjeti za javnost obogaćenim novim sadržajima, uključujući dioramu u izvoznom tunelu. Riječ diorama potječe iz 19. stoljeća, a njezino se značenje danas odnosi na trodimenzionalnu muzejsku instalaciju modela sa životinjama i biljkama prikazanim kako žive u prirodi, nadopunjenu slikom. U rudniku Sitarjevec, koji postaje podzemni muzej, rekonstruirali smo nekadašnji okoliš (paleokoliš) koji datira iz geološke povijesti 300 milijuna godina postavljanjem diorame. Precizna znanstvena ispitivanja koja su proveli suradnici na projektu iz Geološkog zavoda Slovenije pokazali su da su životinje i biljke tog doba živjele u močvarnim deltama karbonske šume, da su dosegle iznimne dimenzije i da su njihovi fosilni ostaci zarobljeni u sedimentnim stijenama uslijed kretanja velikih dijelova Zemljine kore putovali su od ekvatora do današnjeg područja rudnika Sitarjevec.

Postavljena diorama znanstvena je i umjetnička interpretacija paleokoline, jer su izložene skulpture i slike karbonske šume nastale u uskoj suradnji istraživača i akademskog kipara Anžeta Jurkovšeka i akademske slikarke mag. Barbara Jurkovšek. Skulpture predstavljaju fosilne divovske preslice (Calamites), paprati, drvorezne likopside koje su predstavljali Lepidodendron i Sigillaria, divovske vilinske konjice koji su dosegli u rasponu krila do 0,8 m i divovske stonoge. Sa slikom rekonstrukcije kasnokarbonske šume, posjetitelj dobiva uvid u močvarnu deltu tadašnje šume, gdje su se taložile velike količine organskih i anorganskih sedimenata i tijekom milijuna godina stvorile razne sedimentne stijene, gline, pješčenjaci i konglomerati.

Uz projektne partnere MINE TOUR, Institut za građevinarstvo Slovenije i Općinu Litija, projektni suradnici Geološkog zavoda Slovenije i Arhitekturni biro Odprti krog također su bili uključeni u projektiranje i postavljanje diorame.

Kalupi i modeli fosilnih biljaka i životinja u studiju. Autor: Akademski kipar Anže Jurkovšek. Foto: Anže Jurkovšek

Modeliranje krila vilinskih konjica u studiju. Autor: Akademski kipar Anže Jurkovšek. Foto: Anže Jurkovšek

Diorama u rudniku Sitarjevec. Autor: Akademski kipar Anže Jurkovšek. Foto: Matej Povše

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp