Menu Close

Radovi na šohtu u punom su jeku, započinje pjeskarenje labinskog diva

Projektom Mine Tour Gradu Labinu je odobreno 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvaška za obnovu šohta. Radovi na sanaciji nosive konstrukcije šohta izvode se u skladu s terminskim planom. Izvršena je demontaža čelične konstrukcije galerije, kabina izvoznih okana i kabina malog lifta. Sva demontirana oprema i konstrukcija sačuvana je i deponirana u neposrednoj blizini šohta. Osim toga demontirana su čelična stubišta i podesti koji se ponovo montiraju nakon sanacije-zamjene temeljne konstrukcije.

Nakon montaže poduporne konstrukcije radovi ulaze u drugu fazu. Ta obuhvaća čišćenje postojeće metalne konstrukcije. Metodom pjeskarenja konstrukcija će se očistiti od svih nečistoća. Nakon toga slijedi nanošenje antikorozivne zaštite a zatim prema restauratorskim nalazima i završni premaz u izvornom tonu.

Među tim dijelovima koji se pjeskare i potom štite od korozije su i slova koja čine ime TITO na vrhu šohta. Skidanje tih slova izazvalo je neodobravanje nekih građana pa je nadzorni inženjer Valter Zulijani pojasnio, da se nakon obnove vračaju svi dijelovi u izvorni oblik šohta.

Pročitajte više…

http://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=20616

http://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=20976

 

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp