Menu Close

U rudniku Sitarjevec otkrivena je nova dvorana sa strukturama stalagmita i stalaktita

Tijekom izvođenja restauratorskih radova u rudniku Sitarjevec, izvođači su naišli na neočekivano otkriće, dvoranu u kojoj se nalaze do sada najljepše i najbrojnije strukture stalagmita i stalaktita od željeza i mangana.

Nedavno pronađena dvorana nalazi se samo nekoliko metara od Glavnog rova, gdje su u tijeku radovi na obnovi u okviru projekta Mine Tour. Po završetku rekonstrukcije glavni rov će biti otvoren za turističke posjete. Posjetitelji će do Glavnog rova prilaziti sa stepenica preko 25 metara dugog upadnika iz Izvoznog rova. Uz restavratorske radove, koji će uključivati ​​čišćenje staza, stabilizaciju zidova, odvodnju, osiguranje opasnih dionica i osvjetljenje najzanimljivijih područja, Glavni rov bit će  pripremljen za turističke posjetitelje.

Nakon otkrivanja nove dvorane slijedi traženje i proučavanje mogućnosti sigurnog pristupa mjestu za kasnije turističke posjete. Pristup nedavno pronađenoj dvorani bit će organiziran izvan aktivnosti projekta Mine Tour ali ipak nije potrebno poricati doprinos projekta Mine Tour takvom važnom otkriću.

Strukture stalagmita i stalaktita u nedavno pronađenoj dvorani rudnika Sitarjevec
Strukture stalagmita i stalaktita u nedavno pronađenoj dvorani rudnika Sitarjevec

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp