Menu Close

Skupljanje arhivske građe i prostorne analize

Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma u središtu je projekta Mine Tour (Interreg Slovenija-Hrvatska). Prije završetka prvog semestra projekta Mine Tour, partneri iz Hrvatske i Slovenije sastali su se 12. veljače 2019. godine u Ljubljani. Tijekom ovog semestra, partneri su, svako u svom mjestu, pregledali su i skupljali dokumentarnu i arhivsku građu vezanu uz baštinu rudnika. Prvi semestar bio je posvećen i izradi prostornih analiza.

Partneri su predstavili prve rezultate analize prikupljenog materijala. Prikupljeno je mnogo materijala, poput podataka iz katastra zemljišta, starih razglednica, pisane dokumentacije, starih fotografija i rudarskih objekata koji svjedoče o povijesnom razvoju i djelovanju oba rudnika u razdoblju aktivnog iskopa. Općine Labin i Litija predstavile su rezultate natjecaja i planove za obnovu spomenika rudnika. Janko Rožič (arhitekt) predstavio je plan obnove Rudnika Sitarjevec. Rekao je da se u izradi plana oslanjaju na povijesno stvaranje grada, koje je oblikovala industrija, a glavni industrijski pogon bio je upravo Rudnik Sitarjevec. Isto tako se oslanjaju i na kristalnu strukturu cinobarita. Irina Belušić Maggi iz Općine Labin izjavila je da će rekonstrukcija u Labinu biti posvećena uglavnom konzervatorsko-restauratorskim radovima na zahrđaloj konstrukciji spomenika Šoht.

Irina Belušić Maggi

Na temelju prostornih analiza pripremit će se stručne smjernice s ciljem utvrđivanja najprikladnijeg načina prezentiranja prikupljenih arhiva kako bi se sadržaj mogao oživjeti na obnovljenim lokacijama rudnika u Labinu i Litiji. U narednim semestrima, odabrane arhive će biti predstavljene zajedno s novim spoznajama o rudarskom naslijeđu na izložbi o rudarskom naslijeđu i u digitaliziranom obliku. Život i posebnosti oba spomenika prikazat će se kroz podršku informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp