Menu Close

Ulaganja se dovršavaju, projekt MINE TOUR polako će stići do cilja

Projekt MINE TOUR, koji promiče revitalizaciju, očuvanje i promociju dva rudarska spomenika kulturne i prirodne baštine iz Labina (Hrvatska) i Litije (Slovenija), polako će stići do cilja. Ulaganja se dovršavaju, rade se najnoviji urednički radovi s obje strane, a projektni partneri aktivno nadograđuju sadržaj sa svojim stručnim suradnicima.

Radovi u glavnom tunelu rudnika Sitarjevec, visine oko 16 metara ispod ulaznog rova, završavaju se. Završetkom radova na obnovi koji su uključivali čišćenje planinarskih površina, odvodnju, stabilizaciju zidova, osiguranje opasnih dionica potporom i osvjetljavanje najzanimljivijih područja, rudnik Sitarjevec sada je spreman za turističke posjetitelje. Strme stepenice raspoređene su uz padinu donjeg horizonta, omogućujući vam da vidite dodatnih 300 metara glavnog rova i pristup jedinstvenoj dvorani sa sigovinama od limonita. U rudniku su osvijetljene sve glavne orijentiri, a uređen je i ulazni portal. Nakon završetka svih građevinskih radova, rudnik Sitarjevec postiže tražene sigurnosne standarde. U narednim mjesecima naglasak će biti na postavljanju izložbe u ulaznom tunelu rudnika, temeljenoj na povijesnom i paleontološkom sadržaju.

Radovi na rudarskoj kuli Šoht u Labinu također se dovršavaju.
Zamijenjeni su svi metalni stupovi i postojeća galerija oko kule, kao i antikorozivna zaštita cijelog tornja. Završena je najzahtjevnija faza obnove donje nosive konstrukcije kule, a postojeća armirano-betonska ploča uklonjena je i zamijenjena novom temeljnom pločom. U posljednjoj fazi, kada temeljna ploča dostigne potrebnu čvrstoću i nosivost, ukloniće se privremena potporna konstrukcija koja je posljednja dva mjeseca vodila brigu o sigurnoj provedbi restauratorskih radova.

Dovršenim ulaganjem i izrađenim turističkim proizvodom MINE TOUR, oba spomenika rudarske baštine ponudit će jedinstveno iskustvo za svakog pojedinca. Sadržaj stvoren u sklopu projekta ponudit će svakom posjetitelju jedinstveno iskustvo i nezaboravne uspomene.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp