Menu Close

Interpretacija baštine rudnika Sitarjevec

Rudnik Sitarjevec dobiva novi izgled ne samo u smislu regulacije u turističke svrhe, već i u svjetlu otkrivanja onih vrijednosti opipljive i nematerijalne baštine, koje prije nismo poznavali. Interdisciplinarni pristup projektnog rada projekta MINE TOUR ogleda se stoga u bogatom interpretativnom sadržaju koji će kvalificirani vodič ponuditi posjetiteljima prilikom posjete rudniku Sitarjevec. Tumačenje baštine nije samo iznošenje golih činjenica, već složen pristup doživljavanju i razumijevanju baštine u koji tumač aktivno uključuje pojedince ili grupu posjetitelja. Pri tome na odgovarajući način ispituje njihovo znanje o baštini, obraća im se na atraktivan način s obzirom na njihovo zemljopisno podrijetlo, svjestan je najnovijih istraživanja baštine, koje tumači i šire, uključuje opipljivu i nematerijalnu baštinu, njezin održivi aspekt, skreće pozornost na složenost lokalne zajednice i profesionalci, te vrijednosti lokalne zajednice i posjetitelja baštine.

Slovenski građevinski institut u okviru svojih projektnih aktivnosti pripremao je interpretativne sadržaje koji pokrivaju materijalnu i nematerijalnu baštinu, surađujući s projektnim partnerima projekta MINE TOUR, kao i s vanjskim suradnicima, Muzejem Litije, TIC-om Litija, Arhitektonskim studiom otvorenog kruga, Geološkim istraživanjima Slovenija, SIIPS AD doo, Prirodoslovni muzeji Slovenija i Sveučilište u Ljubljani (Odjel za dizajn tekstila i odjeće NTF, Pedagoški fakultet, Strojarski fakultet). Iz nematerijalne baštine sakupljaju se i prezentiraju rudarske priče i kuhinje, dok se interpretacija materijalne baštine usredotočuje na materijalne ostatke rudnika i na mineralne sirovine rudnika Sitarjevec (kapljevina, minerali, rudne vene, tragovi tektonike, pigmenta, rudarska potpora…). Aktivnosti zatvorene u veljači 2020. godine.

Činjenica da živi u rudniku Sitarjevec vrijednost je koja je oživljena unatoč dugogodišnjem napuštanju, odraz je snažne svijesti o važnosti rudarske baštine u lokalnoj zajednici i predstavlja čvrst temelj za nove razvojne mogućnosti na ovom području u budućnosti.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp