Menu Close

“Rudarski obiteljski ručak” kao inspiracija za nadogradnju kulinarske ponude u općinama Litija i Šmartno pri Litiji

28. listopada 2019. slovenski partner Razvojni centar Srca Slovenije organizirao je gastronomsko predavanje s Dr. Janezom Bogatajem. Događaj je bio namijenjen svim ugostiteljskim ponuditeljima općina Litija i Šmartno pri Litiji koji žele obogatiti svoju kulinarsku ponudu i obojati je odabranim lokalnim sastojcima.

Predavanje dr. Bogataja se temeljilo na usmenim predajama još uvijek živih rudara rudnika Sitarjevec i nekih rudarskih obitelji, autohtonih jela koja su dio prošlosti i temeljac kuhinje tog područja. Tradicija i povijest rudarstva na ovom području izuzetno su važni i čine osnovu za razvoj turističke ponude. Tačno je da je ta tradicija predstavljena i na tanjurima koji će nadograditi kulinarsku ponudu u Litiji i Šmartnom pri Litiji.

Svrha je potaknuti ugostiteljske tvrtke na stvaranje jedinstvene kulinarske ponude koja odražava tradiciju tog kraja i sadrži sastojke lokalne proizvodnje. Ovom ponudom žele potaknuti i pojedince da se prijave na Javni poziv koji će Općina Litija objaviti početkom studenog. Cilj općine je dobiti niz originalnih i sadržajno usmjerenih sadržaja i usluga koji će odražavati znamenitosti, baštinu, etnološke i kulinarske karakteristike općine i kao takve imati prepoznatljiv promotivni učinak. Rezultat ovog poziva bit će dizajnirani turistički proizvod, kojem mora biti dio i kulinarska ponuda.

S Razvojnim centrom srca Slovenije, Općina Litija će odabrati isključivo one ponude koje govore priče o najvećim lokalnim znamenitostima (povijesnim, arheološkim, arhitektonskim, kulturnim, umjetničkim, …), etnološkim karakteristikama općine i kuhinjom (prilagođenim tradiciji područja ili rudarskoj tradiciji).

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp