Menu Close

U Labinu održan drugi prekogranični sestanak dionika projekta MINE TOUR

U ponedeljak, 21. listopada 2019. u Gradskoj knjižnici Labin održan drugi prekogranični sastanak dionika projekta Mine Tour –  „Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma“.

Sedam partnera iz Hrvatske i Slovenije udružilo se i započelo ovaj 30-mjesečni projekt Mine Tour (od rujna 2018. do veljače 2021.), sufinanciran  iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a glavni je cilj rješavanje zajedničkih izazova utvrđenih na pograničnom području, istodobno iskorištavanje neiskorištenog potencijala rasta te jačanje procesa suradnje za cjelokupni skladan razvoj Unije.

Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa jedan je od tri prioriteta programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Predstavljeni su ciljevi i svrha projekta, partneri, ključne aktivnosti, zaključci s prvog prekograničnog sastanka dionika održanog u Litiji, te investicija koja se povodi u Litiji, u rudniku Sitarjevec, nakon čega je uslijedila rasprava o razvoju prekograničnog turističkog proizvoda.

U sklopu projekta, Grad Labin je trenutno u fazi obnove nadzemnog dijela šohta za čiju je sanaciju odobreno ukupno 2,4 milijuna kuna. Irina Belušić Maggi iz labinskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju upoznala je sve sudionike s dosadašnjim tijekom radova, a sam napredak imali su priliku vidjet uživo na Pijacalu.

Kao primjer dobre prakse revitalizirane rudarske baštine predstavljena je Kovarska kuća Arsia (muzej rudarstva i suvenirnica) u Raši, sufinancirana sredstvima Ministarstva turizma. Obilazak Raše vodio je Mladen Bajramović iz udruge Istarski ugljenokopi Raša.

Prijavite se na naše e-Novice

Bodite obveščeni o dogodkih in novicah projekta MINE TOUR

Vaše podatke bomo obravnavali zaupno.

Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp